Dubbel glas isoleert veel beter dan enkel glas en het verbetert uw comfort. U bespaart ermee bovendien op uw stookkosten, waardoor de investering zichzelf terugverdient. Ook als uw ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan het aanschaffen van isolerend glas al rendabel zijn.

De mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw ramen te isoleren:

  • Gewoon dubbel glas
  • Voorzetramen
  • HR+ glas
  • HR++ glas.

Dubbel glas bestaat uit twee (soms drie) glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. In die spouw zit droge lucht, of een soort gas. Een spouwbreedte van 15 millimeter geeft de beste isolerende werking. De spouw van gewoon dubbelglas is gevuld met droge lucht. Tussen de glasplaten van HR+ en HR++ glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht.

Aan de binnenzijde van HR glassoorten zit ook een coating, dat de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door.

De isolatiewaarde

Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficient, in Watt/m2.K). 

Soort vensterglas

Isolatie- waarde (U-waarde)

Gasbesparing / jaar (per m2 glas In de woonkamer)

Kostenbesparing / jaar (per m2 glas)

Enkel glas

5,8

-

-

Voorzetraam Zonder coating

2,8

25 m3

€ 15,25

Dubbel glas

2,8

25 m3

€ 15,25

Voorzetraam met coating

2

30 m3

€ 18,30

HR+

1,6

33 m3

€ 20,00

HR++

1,2

35 m3

€ 21,35

Toelichting

Er is uitgegaan van een gasprijs van 0,61 euro / m3 (prijspeil 2009).
Bij dubbel glas is uitgegaan van een spouwbreedte van 12 mm. Bij HR+ en HR++ glas is uitgegaan van een spouwbreedte van 15 mm. Ter vergelijking: HR++ glas met spouw van 15 mm heeft een U-waarde van 1,3. De besparing is dan acht procent lager.

 

Profiteer dit jaar nog van de subsidie (€350,-) voor isolatieglas!
Kijk Opent externe link in nieuw vensterhier voor de voorwaarden.